Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud
}

IMVB Diepe spoor: in gesprek met bedrijven over mensenrechten

In 2021 hebben wij de dialoog voortgezet met de bedrijven die deel uitmaken van het zogenoemde IMVB Diepe spoor, een samenwerking die voortvloeit uit het IMVB-convenant tussen NGO's, vakbonden, de Nederlandse regering en verschillende Nederlandse pensioenfondsen. Zo zijn wij onder andere de dialoog aangegaan met een groot e-commerce bedrijf over het verbeteren van de arbeidsrechten van hun werknemers en hebben we resultaat geboekt bij een grote autofabrikant met betrekking tot mogelijke kinderarbeid in een deel van hun toeleveringsketen.

Het risico op kinderarbeid is er met name bij de winning van mica: een grondstof die in veel auto-onderdelen zit, zoals in verf en lak, sensoren, hittegeleiders, lampen en batterijen. Automerken weten vaak niet precies waar de grondstof vandaan komt. Uit onze gesprekken met de autofabrikant bleek echter een grote bereidwilligheid om bij te dragen aan het verbeteren van de arbeidsstandaarden in de micatoeleveringsketen. Met resultaat: de autofabrikant heeft zich naar aanleiding van onze gesprekken aangesloten bij het Responsible Mica Initiative. Dit is een organisatie die mica en kinderarbeid in de hele productieketen aanpakt en ook contacten heeft met lokale gemeenschappen die de grondstof winnen.

Daarnaast hebben wij onze gesprekken met een grote onderneming voortgezet op het gebied van mensenrechten bij hun activiteiten in Peru. Hier lukte het om dit bedrijf te overtuigen om de beginselen van Free Prior and Informed Consent (FPIC) in acht te nemen bij hun toekomstige uitbreidingsplannen. Ook werd het bedrijf aangesproken op de arbeidsrechten van externe werknemers. Hierbij bleek een verschil te bestaan tussen enerzijds het beleid van het bedrijf en anderzijds de acties ter plaatse. Dit onderwerp staat hoog op de agenda in de verdere gesprekken met het bedrijf.