Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud
}

Misstanden opsporen via OESO-screen

PFZW belegt wereldwijd in een groot aantal bedrijven. Bij sommige van deze bedrijven komen misstanden voor, niet zelden in de toeleveringsketen. Om deze ondernemingen te identificeren en te beoordelen op hun negatieve impact op mens en milieu, is PFZW in 2020 gestart met een aangescherpte ESG-screening op maatschappelijke verantwoordelijkheid van alle beleggingen.

De basis van onze ESG due diligence (ook wel ‘gepaste zorgvuldigheid’ genoemd) zijn objectieve maatstaven, zoals de UN Global Compact, de OESO-richtlijnen voor multinationals en de UN Guiding Principles for Business and Human Rights. Hierbij hanteren we de zes stappen van het OESO due diligence proces: integratie van OESO richtlijnen in onze processen, identificatie van negatieve impact in onze beleggingen, voorkomen, beperken of stoppen van deze negatieve impact, monitoren van de uitvoering ervan, communicatie over hoe wij omgaan met de gevolgen, en waar nodig, bijdragen aan herstel en verhaal.

Voor deze OESO-screen gebruiken wij gegevens van externe dataleveranciers. Wij vermijden beleggingen in ondernemingen die in zeer ernstige mate in strijd zijn met de genoemde richtlijnen. De uitvoering van deze screening is er dan ook op gericht om specifieke controverses op te sporen waarbij ondernemingen betrokken kunnen zijn. Wij gebruiken deze screeningmethode sinds begin 2021 in onze aandelenbeleggingen. Over de aandelenbeleggingen zijn veel gegevens beschikbaar die helpen om een beter beeld te krijgen van de betrokkenheid van een onderneming bij een misstand. Op basis van een score die wordt toegekend aan een specifieke misstand waar het bedrijf bij betrokken is, besluiten we om onze aandelen in het bedrijf te verkopen of met het bedrijf in gesprek te gaan om beter gedrag te stimuleren.

Voor andere beleggingscategorieën zijn minder gegevens beschikbaar. Toch screenen wij sinds 2021 ook onze bestaande beleggingen in private equity, infrastructuur, privaat vastgoed en niet-beursgenoteerde kredietportefeuilles op negatieve impact. Daarnaast worden nieuwe beleggingen in deze beleggingscategorieën onderworpen aan strenge criteria om de kans dat beleggingen negatieve impact zullen opleveren, tot een minimum te beperken.

Deze OESO-screen helpt ons om vast te stellen of een onderneming voldoet aan onze (minimum)eisen. Bedrijven die hier negatief uit komen, willen wij met onze invloed bewegen tot verbetering. Wanneer we geen verbetering mogelijk achten, zullen we de belegging verkopen. In 2021 hebben we op basis van OESO-schendingen 63 bedrijven gedesinvesteerd. Met 66 bedrijven zijn we in gesprek gegaan om beter gedrag te stimuleren.