Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud
}

Visie op fossielvrij beleggen

De belangstelling voor het klimaatbeleid van grote beleggers neemt snel toe. Ook wij worden steeds vaker aangesproken - zoals nu al een aantal keer door activisten van Christians for Climate Action en Extinction Rebellion. Moeten wij andermans voorbeeld volgen en desinvesteren? En zo niet, is de huidige aanpak dan voldoende? Dit is een dilemma waar veel financiële instellingen over de hele wereld momenteel mee worstelen. Onze overtuiging is dat het gebruik maken van onze macht als aandeelhouder meer effect heeft dan het verkopen van onze belangen.

Joanne Kellermann, bestuursvoorzitter van PFZW, legt uit: 'Het bestuur van PFZW voelt een grote verantwoordelijkheid om de pensioenpremies van onze drie miljoen deelnemers zo in te zetten dat hun geld een goed rendement oplevert en een concrete bijdrage levert aan een leefbare wereld. Als het om klimaat gaat, moeten we de beleggingen in lijn brengen met wat het Klimaatakkoord van Parijs eist: de opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graden Celsius. Vanaf 2024 beleggen we niet meer in bedrijven in de fossiele sector die niet in overeenstemming met dit akkoord handelen.’

Als bedrijven in de fossiele sector de gewenste transitie wel maken, zal PFZW als betrokken en kritische aandeelhouder deze bedrijven blijven stimuleren om hun maatschappelijke rol te vervullen: actief bijdragen aan een klimaatneutrale wereld in 2050. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat deze bedrijven de expertise en het kapitaal hebben om voorop te lopen in de transitie. Deze nieuwe stap sluit aan bij de lange geschiedenis van ons fonds op het gebied van duurzaam beleggen en bij de waarden van onze deelnemers.

PFZW hanteert de komende twee jaar de volgende voorwaarden bij het bepalen of er belegd kan worden in bedrijven die actief zijn in de fossiele sector:

  • Bedrijven moeten al een reductiedoelstelling hebben voor de uitstoot van broeikasgassen, anders beleggen we er niet meer in.

  • Ondernemingen moeten zich duidelijk verbinden aan ‘Parijs’ tegen eind 2022 en dus aan de doelstelling van 1,5 graden Celsius. Doen ze dat niet, dan worden de beleggingen in deze bedrijven in 2023 verkocht.

  • Ondernemingen die zich aan ‘Parijs’ hebben verbonden, moeten ter ondersteuning van hun verbintenis tegen eind 2023 een overtuigende en navolgbare klimaattransitiestrategie opstellen. Deze moet doelstellingen op korte en middellange termijn omvatten die in overeenstemming zijn met "Parijs". Doen zij dat niet, dan komen zij in 2024 niet meer in aanmerking voor investeringen.

Deze termijn geeft bedrijven de kans om een levensvatbaar plan uit te voeren om hun bedrijfsmodellen te hervormen. Gedurende deze periode zal PFZW de aandeelhoudersdialoog intensiveren met ondernemingen die bereid zijn de transitie te maken. PFZW zal zijn stemrecht nadrukkelijker inzetten bij klimaatgerelateerde resoluties en bestuursvoorstellen. Zo nodig zal worden gestemd tegen de (her)benoeming van bestuurders die onvoldoende bijdragen aan de transitie van hun bedrijf. Voor zover mogelijk zal PFZW de krachten bundelen met gelijkgestemde partijen om de invloed te versterken.