Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud
}

Klimaatverandering in ons beleggingsbeleid

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) publiceerde in 2021 zijn nieuwe rapport over klimaatverandering. De belangrijkste conclusie was dat het beperken van de opwarming van de aarde alleen mogelijk is door snel en op grote schaal een vermindering van broeikasgasemissies te realiseren. Op de COP26 Klimaattop in Glasgow in november 2021 werd vervolgens afgesproken dat ondertekenaars van het Klimaatakkoord van Parijs zich gezamenlijk in zullen spannen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad (‘keep 1.5°C alive’).

Veel financiële instellingen kregen in 2021 kritische reacties van verschillende stakeholders op hun klimaatbeleid. Ook PFZW werd hierop aangesproken. Verschillende actiegroepen demonstreerden bij het kantoor van onze uitvoeringsorganisatie PGGM en riepen PFZW op uit fossiele beleggingen te stappen.

In onze klimaatstrategie 2020-2025 is al beschreven dat wij streven naar een klimaatneutrale portefeuille in 2050. Bij de aanscherping van het Beleggingsbeleid 2025 in februari 2022 is als doel gesteld om alle beleggingen in lijn te brengen met een maximum van 1,5 graad opwarming.

In 2022 zal onze uitvoeringsorganisatie PGGM verder invulling geven aan de acties die nodig zijn om de 1,5-graad-doelstelling te behalen. Daarbij zullen naar verwachting ook ‘good practices’ uit internationaal erkende net zero-raamwerken meegenomen worden. Net zero betekent dat de totale uitstoot van broeikasgassen van een organisatie lager is dan, of gelijk is aan de broeikasgassen die ze uit de atmosfeer verwijdert.

Op basis van onze klimaatstrategie 2020-2025 worden klimaatrisico’s inzichtelijk gemaakt en waar mogelijk verminderd. Ook toezichthouders zoals De Nederlandsche Bank (DNB) en de European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) verwachten van pensioenfondsen dat ze klimaatrisico’s in kaart brengen en beheersen.

In 2021 zijn goede stappen gezet op dit gebied. Onze uitvoeringsorganisatie PGGM heeft geïdentificeerd welke klimaatrisico’s relevant zijn voor welke typen beleggingen. In 2022 zal het beleidskader rond klimaatrisico’s worden uitgewerkt. De governance (de handeling of de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op de organisatie) rond klimaatrisico’s wordt verder uitgewerkt en er wordt vastgesteld welke mate van risico wij acceptabel vinden.