Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud
}

Beleggen met impact: een uitdaging

Of onze beleggingen genoeg geld opleveren, kunnen we op dagelijkse basis zien, dat is namelijk ons financieel rendement. Maar het maatschappelijke rendement is moeilijker te meten. De grootste uitdaging is het gebrek aan data. Samen met andere partijen ontwikkelen we daarom methodes om het maatschappelijk rendement in kaart te brengen.

Veel bedrijven rapporteren nog niet over hoe zij bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Bovendien gebeurt dit vaak volgens verschillende standaarden. Ook rapporteren nog maar weinig bedrijven over de omzetpercentages van hun duurzame producten en diensten. Deze omzetpercentages helpen ons om te bepalen welk deel van de belegging in het bedrijf we als SDI kunnen tellen.

Om bedrijven te vinden die bijdragen aan de SDG’s, gebruiken we onder andere kunstmatige intelligentie. Dit doen wij via het initiatief SDI Asset Owner Platform, dat onze uitvoeringsorganisatie PGGM samen met partners heeft opgezet. Met dit platform beleggen we niet alleen gerichter in de SDG’s, maar dragen we ook bij aan het verder standaardiseren van duurzaamheidsrapportages. Ook sporen we bedrijven waarin we beleggen aan om te rapporteren over hun impact.

SDI Asset Owner Platform

Samen met APG, Australian Super en British Columbia Investment Management heeft onze uitvoeringsorganisatie PGGM in 2020 het SDI Asset Owner Platform opgericht om de beoordeling van de bijdrage van ondernemingen aan de SDG's te standaardiseren. Onze data science partner Entis analyseert meer dan 9.000 beursgenoteerde ondernemingen op hun positieve en negatieve bijdrage aan de SDG's met behulp van de SDI-taxonomie.

De SDI-taxonomie wordt voortdurend verfijnd op basis van nieuwe inzichten en beschikbaarheid van betere gegevens. In 2022 zijn er nieuwe modules toegevoegd aan de bestaande SDI-classificatie van beursgenoteerde aandelen en obligaties: negatieve bijdragen aan de SDG's en de SDI Outlook. Als meer dan 10% van de omzet van een bedrijf een duidelijk negatieve bijdrage levert aan een of meer van de SDG's, wordt het geclassificeerd als een Non-SDI. De SDI Outlook is een toekomstgerichte analyse van de potentiële bijdrage van bedrijven aan de SDG's op basis van wereldwijde octrooigegevens, bijvoorbeeld voor batterijopslag of waterstoftechnologie. In 2022 zijn  nieuwe modules toegevoegd aan de bestaande SDI-classificatie van beursgenoteerde aandelen en obligaties: negatieve bijdragen aan de SDG's en de SDI Outlook. Met de stappen die dit jaar gezet zijn kunnen we in toenemende mate onze impact meten en vergelijkbaar maken.