Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud
}

SDI in de praktijk: beleggen in de zorg

PFZW belegt het pensioen van deelnemers die werken in de sector zorg en welzijn. Wij hebben daardoor een sterk belang bij beleggingen in deze sector. Een voorbeeld is een belegging in technologie voor nierdialyse die minder belastend is voor de patiënt en de hoge kosten van het proces verlaagt.

Als nieren niet meer werken en een transplantatie niet mogelijk is, is een kunstnier nodig om in leven te blijven. Dat heet dialyseren, een behandeling met heftige bijwerkingen. Elk jaar komen er in Nederland zo’n tweeduizend patiënten met nierfalen bij als gevolg van vergrijzing en de toename van diabetes en hoge bloeddruk.

Nierfalen is een groot probleem voor de Nederlandse samenleving als je nagaat dat dialyse per patiënt € 80.000 tot € 120.000 per jaar kost en dat er in 2020 volgens Nefrodata meer dan 18 duizend patiënten met nierfalen in Nederland waren. Oplossingen worden gezocht in het vinden van nierdonoren en het ontwikkelen van betere dialysemethoden die patiënten ook thuis, buiten de dialysecentra, kunnen krijgen.

Het Duitse Fresenius Medical Care is een wereldwijde leider in het verzorgen van patiënten die lijden aan ernstig nierfalen en het ontwikkelen en produceren van machines die gebruikt worden in en rondom dialysecentra. Het bedrijf is een pionier in het opzetten van nieuwe hemodialyse-oplossingen die vooral thuis uitgevoerd kunnen worden. Het bedrijf is vorig jaar, midden in de Covid-19-crisis, gestart met het behandelen van patiënten via dit nieuwe alternatief.

We beleggen in Fresenius Medical Care omdat dit bedrijf bijdraagt aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor patiënten en zorgverleners. Het thuis behandelen van patiënten zal er voor zorgen dat de kosten voor de samenleving op termijn beheersbaar zullen blijven. Daarbij helpt Fresenius om de negatieve impact van het Covid-19-virus op de kwetsbare dialysepatiënt-populatie te verlichten.