Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud
}

SDI in de praktijk: beleggen in het duurzaamste warmtenet van Nederland

Een mooi voorbeeld van onze klimaatbeleggingen is het warmtebedrijf Ennatuurlijk. Met het geld dat wij in Ennatuurlijk beleggen, stellen we Ennatuurlijk in staat het duurzaamste warmtenet van Nederland aan te leggen.

Het duurzaamste warmtenet van Nederland ligt in Enschede. In totaal zijn ruim 8.500 huishoudens en 170 bedrijven  aangesloten op dit warmtenet. Hun warmte wordt nog maar voor vijf procent opgewekt uit aardgas en de CO2-besparing ten opzichte van gasgestookte cv-ketels is hier liefst 85 procent.

Warmtebedrijf Ennatuurlijk, waarin PFZW sinds 2014 een 80-procentsbelang heeft, heeft hier afgelopen jaren een groot uitbreidingsprogramma uitgevoerd: met de aanleg van de ‘Warmtebaan’ zijn drie gasgestookte warmtenetten verduurzaamd, waar tweeduizend huishoudens van afhankelijk zijn. Het betekent een jaarlijkse besparing van vijf miljoen kubieke meter aardgas.

Verduurzamen van Enschede

Warmtebaan is een project waarbij een netwerk in het zuiden van Enschede met een grote duurzame energiebron werd verbonden met de drie gasgestookte netten in het noorden.

Er is de komende 25 jaar voor tientallen miljoenen aan nieuw kapitaal nodig om Enschede verder te verduurzamen. In de Transitievisie Warmte van de gemeente Enschede is rekening gehouden met deze potentie van de Warmtebaan. Ongeveer de helft van de stad kan de komende jaren worden aangesloten op het warmtenet.

Een groot deel van de warmte voor het net in Enschede is nu afkomstig van afvalenergiebedrijf Twence. De stoom die ontstaat bij het produceren van elektriciteit uit reststromen (regionaal sloop- en afvalhout en afval), wordt gebruikt om water op te warmen. Dit warme water wordt door de in totaal ruim 370 kilometer aan warmteleidingen van het Ennatuurlijk-netwerk in Enschede gepompt.

De verduurzaming van de energiehuishouding van Enschede laat zien hoe pensioenkapitaal bijdraagt aan het vinden en creëren van lokale klimaatoplossingen. Deze zijn nodig voor het behalen van de klimaatdoelstellingen van Nederland: 55 procent CO2-reductie in 2030, klimaatneutraliteit in 2050. Klimaat is naast Gezondheid een focusthema waarmee we meetbare positieve impact wil maken op de maatschappij.