Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud
}

Belangrijke ontwikkelingen in 2022

Het jaar 2022 stond in het teken van de oorlog in Oekraïne. Het was ook het jaar van toenemende zorgen over oplopende kosten van het dagelijkse leven. Ook was er veel aandacht voor het gebruik van fossiele energie en klimaatverandering.

Oorlog in Oekraïne

Deze oorlog zorgt voor onzekerheid over gasleveringen, wat weer leidt tot torenhoge energieprijzen. Daardoor worden ook veel andere producten duurder. We merken dat allemaal aan onze maandelijkse energierekening, aan de kassa bij de supermarkt en aan de benzinepomp. Deze ontwikkelingen raken ons ook als pensioenfonds. Na de inval op 24 februari 2022 besloten we vrijwel onmiddellijk alle beleggingen in Rusland te verkopen. De beleggingen zijn waar mogelijk volledig verkocht en we onderzoeken de haalbaarheid van de verkoop van de enkele resterende beleggingen, waar we nu vanwege de internationale economische sancties niet bij kunnen.

Klimaatverandering

Het was ook het jaar van de wereldwijde bewustwording over klimaatverandering. Als het zo doorgaat, worden de klimaatdoelen van Parijs niet gehaald. De aarde warmt dan flink meer op dan de afgesproken 1,5 graad. Er moet dus veel meer gebeuren. Als grote belegger voelen we bij PFZW die verantwoordelijkheid ook. Want een goed pensioen vraagt ook om een wereld waarin het prettig leven is, mensen niet op de vlucht slaan voor honger door mislukte oogsten en waar ook de kustgebieden in de wereld bewoonbaar blijven.

Daarom hebben we dit jaar onze klimaatdoelen verder aangescherpt. Het hoofddoel van onze nieuwe klimaatstrategie is een klimaatneutrale (Net Zero) portefeuille in 2050, in lijn met een scenario van maximaal 1,5 graden opwarming van de aarde. Om deze ambitie kracht bij te zetten, heeft PFZW het Paris Aligned Investment Initiative Net Zero Asset Owner Commitment (PAII-commitment) getekend. Op weg naar het hoofddoel van klimaatneutraliteit in 2050 zijn tussentijdse doelen voor 2030 opgesteld. Deze doelen hebben bijvoorbeeld betrekking op het verminderen van de CO2-uitstoot van onze beleggingen en het beleggen in klimaatoplossingen. Ook nemen we afscheid van fossiele ondernemingen die te weinig vaart maken met verduurzaming. In onze klimaatstrategie lees je meer over onze doelen.

Wil je meer weten over onze visie op fossiele beleggingen? Lees hier over ons beleid en over de stappen die we zetten om in 2050 klimaatneutraal te zijn.