Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud
}

Juridische procedures

Om beleggingsverliezen te verhalen en om goed ondernemingsgedrag af te dwingen voert onze uitvoeringsorganisatie PGGM namens ons juridische procedures als dat nodig is. Wij doen dat als aandeelhouder in beursgenoteerde ondernemingen, zowel in Nederland als daarbuiten.

We nemen onder meer deel aan een collectieve procedure tegen mijnbouwonderneming BHP Billiton. In 2015 is de Fundao dam in Brazilië, waar BHP Billiton mede-eigenaar van is, ingestort. Als gevolge hiervan is een giftige modderstroom ontstaan en is een dorp weggevaagd. Er zijn sterke aanwijzingen dat BHP Billiton al op de hoogte was van de risico’s met betrekking tot de dam. Door deze informatie niet bekend te maken, heeft BHP Billiton de op haar rustende ontsluitingsverplichtingen geschonden. Naast de bovenstaande catastrofale gevolgen, hebben investeerders verlies geleden.

Ook nemen we deel aan een collectieve procedure tegen Danske Bank, een internationaal opererende grootbank in Denemarken. Danske bank is verwikkeld geraakt in een schandaal over zeer omvangrijke witwaspraktijken. Danske Bank is in verband met deze witwaspraktijken sinds 2016 onderwerp van bestuurs- en strafrechtelijke onderzoeken. Nadat de informatie over deze onderzoeken bij de aandeelhouders bekend is geraakt, is de beurswaarde van Danske Bank met tientallen miljarden euro’s afgenomen en hebben investeerders als gevolg daarvan schade geleden.