Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud
}

In gesprek met bedrijven

Wij spreken bedrijven aan op hun beleid en activiteiten als ze in onze ogen onvoldoende rekening houden met milieu en maatschappij. Via deze dialoog willen wij verbeteringen teweeg brengen zoals een verminderde uitstoot van broeikasgassen. Hierbij twee voorbeelden.

In gesprek met Novartis

Een mooi voorbeeld van een onderneming die veel goede dingen doet om de toegang tot gezondheidszorg te kunnen verbeteren en tegelijkertijd vaak onder vuur ligt is de Zwitserse farmaceut Novartis. Deze onderneming scoort al jarenlang heel goed op de zogeheten Access to Medicines Index een ranglijst waarin ondernemingen worden beoordeeld op onder andere hun beleid en strategie om de toegang tot medicijnen in ontwikkelingslanden te verbeteren. Ondanks een aantal mooie maatschappelijke projecten komt Novartis in negatieve zin veel in het nieuws. Dat heeft te maken de prijs van bepaalde medicijnen, zoals Zolgensma, een baanbrekend en extreem effectief, maar zeer kostbaar, medicijn tegen Spinale Musculaire Atrofie (SMA)). Ook spelen er vermeende omkopingsschandalen, zoals die van Griekse politici in 2018. Wij zien en erkennen deze sterke tegenstrijdigheid en leggen in onze gesprekken met Novartis deze problemen dan ook op tafel met als doel aan te sturen op verbeteringen.

In gesprek met Vale

Een voorbeeld van een bedrijf waarin wij beleggen en dat in 2019 uitgebreid in het nieuws was is Vale. Vale is een mijnbouwbedrijf dat voornamelijk in Brazilië actief is. In januari 2019 is er een breuk ontstaan in een stuwdam van het bedrijf nabij de Braziliaanse plaats Brumandinho. Het gevolg was een modderstroom waarbij 256 mensen zijn omgekomen en 14 mensen nog steeds vermist worden. In 2015 vond er eveneens een incident plaats bij een stuwdam in Mariana, ook in Brazilië, waarbij Vale betrokken was, waarbij 19 mensen zijn omgekomen. In oktober 2019 is onze uitvoerder in gesprek gegaan met een delegatie uit Brazilië, waaronder slachtoffers van de ramp in Brumandinho.

Als aandeelhouder van Vale voelen én nemen wij de verantwoordelijkheid om Vale aan te spreken op haar beleid en gedrag. Dat doet onze uitvoeringsorganisatie PGGM onder andere door gesprekken met Vale te voeren en door samen te werken met andere internationale beleggers met als doel de veroorzaakte schade te herstellen en de slachtoffers te compenseren. Ook steunen ze een initiatief dat zich richt op het verbeteren van de mijnbouwsector wereldwijd.

Zie  hier de complete lijst met bedrijven waarmee we in 2019 in gesprek zijn gegaan.