Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

Beleggen in gezondheidsoplossingen: een mes dat snijdt aan twee kanten

Wij beleggen pensioengeld graag in de Nederlandse zorgsector. Dan moet er wel een goed rendement tegenover staan. Want alleen dan snijdt het mes aan twee kanten: we helpen de zorgsector zich verder te ontwikkelen én we verdienen geld voor de pensioenen.

Het vinden van goede beleggingen in de zorgsector is niet altijd eenvoudig. Toch beleggen we al jaren in concrete projecten, zoals in zorgvastgoed. Én we investeren sinds 2011 in het Nederlandse beleggingsfonds Gilde Healthcare. Die investering breiden we nu uit met 30 miljoen euro.

Betere zorg, lagere kosten

Gilde Healthcare belegt direct (dus buiten de beurs om) in vernieuwende zorgondernemingen, onder andere op het gebied van medische technologie en nieuwe geneesmiddelen. Het gaat om bedrijven uit vooral Nederland, België en de Duitstalige landen. Er wordt nauw samengewerkt met de bedrijven waarin is geïnvesteerd, bijvoorbeeld door kennis over de zorgsector te delen. Voor alle bedrijven geldt dat het doel is om betere zorg tegen lagere kosten mogelijk te maken. En er moet natuurlijk een goed rendement worden behaald.

Rugklachten en slimme software

Een voorbeeld van een eerdere investering van Gilde is de Nederlandse fysiotherapieketen Fysius Rugexperts. Deze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het helpen van mensen met chronische rugklachten. Dat doen ze met succes. De afgelopen jaren groeide de keten uit tot 29 vestigingen. Fysius zorgde voor tevreden patiënten én voor een mooi rendement op het pensioengeld.

Een recente investering door Gilde is het softwarebedrijf Performation. Deze onderneming ontwikkelt software die zorgverleners en andere medewerkers van ziekenhuizen ondersteunt om slimmer en efficiënter te kunnen werken. Daardoor kan meer tijd aan zorg worden besteed.

Verschil

Met de nieuwe investering beleggen we nu in totaal € 80 miljoen in het fonds. Voor de organisaties waarin we beleggen en voor de zorgverleners die profijt hebben van innovaties die daar ontwikkeld worden, maakt dit veel verschil. Net als voor de patiënten die profiteren van betere en betaalbare zorg.